Deň palaciniek: Ako vznikla táto tradícia a recept na quinoové palacinky.

04/03/2025

Oslavovali ste dnes Deň palaciniek? Či ste ani nevedeli, že dnes je? 

Deň Palaciniek ( Pancake Day ) vždy pripadá na utorok 40 dní pred Veľkou nocou. 

Vo Francúzsku je známy ako "Mardi Gras" -Tučný utorok, v anglicky hovoriacich krajinách ako "Shrove Tuesday" a u nás Fašiangový utorok. Je to sviatok spojený s pôžitkom – ide o deň, keď si ľudia doprajú jedlo a nápoje, ktorých sa počas pôstu vzdajú. Pred obdobím odriekania je tradíciou konzumovať jedlá bohaté na tuky a symbolické pre danú kultúru, ako napríklad gumbo ( hustý dusený pokrm z južnej Louisiany), beignety ( francúzske šišky z odpaľovaného cesta), naše klasické šišky či palacinky. A práve palacinky sú rýchle na prípravu, chutia takmer každému a sú hlavným dôvodom, prečo sa tento utorok pred Popolcovou stredou často nazýva aj "Deň palaciniek". 

Čo je pôst?

Mnoho kresťanských cirkví dodržiava 40-dňové obdobie pôstu a modlitby, ktoré slúži ako príprava na Veľkú noc. 

Počas tohto obdobia platia rôzne pravidlá týkajúce sa stravy, no bežne sa ľudia vzdávajú jedál, ktoré obsahujú cukor, maslo či iné pôžitkárske ingrediencie ako formu obety. Tento náboženský zvyk siaha až do stredoveku a práve z neho vzišiel Deň palaciniek.

Naše bezlepkové quinoové palacinky.
Naše bezlepkové quinoové palacinky.

História Dňa palaciniek 

Každý rok pripadá Deň palaciniek na utorok pred Popolcovou stredou, zhruba 40 dní pred Veľkou nocou. 

Začal sa v Európe v stredoveku ako spôsob, ako spotrebovať zásoby vajec, mlieka a múky pred pôstom – a najjednoduchšie sa to dalo spraviť prípravou palaciniek. 

U nás sa tento utorok volá Fašiangový utorok.

A čo Fašiangy na Slovensku? 

Na Slovensku má obdobie pred pôstom vlastnú tradičnú podobu – Fašiangy. 

Ide o čas hostín, veselíc a zábavy, ktorý trvá od Troch kráľov až do Popolcovej stredy. Fašiangové oslavy sú známe typickými jedlami, ako sú šišky, fánky, zabíjačkové špeciality a iné sýte pokrmy, ktoré sa pred pôstom ešte naposledy vychutnávajú. 

Fašiangy tak zapadajú do tej istej myšlienky ako Tučný utorok – dopriať si niečo výnimočné pred obdobím odriekania. 

 Nestihli ste prísť na Deň palaciniek do Alimonie? Nevadí! Máme pre vás recept!

Naše bezlepkové quinoové palacinky nie sú len tak hocijaké palacinky. Vďaka svojej hlavnej ingrediencii – quinoe – sú nutrične bohaté, ľahko stráviteľné a prirodzene bezlepkové. Quinoa je skvelým zdrojom bielkovín ( až 16,5g v 100g ), vlákniny, železa a horčíka, vďaka čomu vás dobre zasýti a dodá telu energiu bez výčitiek. 

Vlastne môžeme povedať, že vďaka svojmu zloženiu sú také zdravé, že si ich pokojne môžete dopriať aj počas pôstu – len pozor na to, čo si na ne dáte! 

Čo potrebujeme na 4-6 palaciniek?

  • 200 g quinoy
  • voda na namočenie
  • štipka soli
  • trocha vanilky
  • sladidlo podľa chuti (med, agáve sirup, čakankový sirup alebo cukor – odporúčame 1 lyžicu, ale podľa chuti aj viac/menej)
  • kokosový olej (na opekanie)

  • Postup

    1. Príprava quinoy: Quinou namočíme do vody tak, aby bola ponorená približne 2 cm pod hladinu. Necháme ju nasiaknuť 4-5 hodín, ideálne cez noc.
    2. Mixovanie: Vodu zlejeme (trochu si necháme) a quinou vložíme do mixéra. Mixujeme, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu – ak je zmes príliš hustá, pridáme trošku vody.
    3. Dochutenie: Prelejeme do misky, pridáme soľ, vanilku a sladidlo podľa chuti.
    4. Pečenie: Rozohrejeme panvicu, pridáme trochu kokosového oleja a naberačkou nalejeme cesto. Pečieme na miernom ohni.
    5. Obraciame: Ak si trúfate, skúste palacinku otočiť vyhodením do vzduchu – ak nie, radšej siahnite po vareške či vidličke.

    Ako si ich vychutnať?

    Na sladko: domáca nutella, ovocie, šľahačka, kokosový krém s vanilkou... U nás v Alimonii frčí kombinácia s horúcim bobuľovým ovocím, domácou nutellou a kokosovým krémom.
    Na slano: Ak ich chcete slané, vynechajte cukor a naplňte ich napríklad avokádovým dipom, syrom alebo špenátom. 

    Ak sa vám náš recept páči a pripravíte si quinoové palacinky, pošlite nám fotku na Facebook alebo nás označte na sociálnych sieťach!

    Vaša Alimonia :)